TERMOSTAT DE AMBIENT CONTER CT3S

Termostatul CT3S este conceput special pentru comanda unei centrale murale de apartament si/sau aparat de aer conditionat, fiind compatibil cu majoritatea produselor comercializate pe piata la ora actuala, cu comanda pe 24Vcc, sau pe 220Vca. Termostatul va comanda de fiecare data temperatura dorita de dvs. catre centrala sau aparatul de aer conditionat si va mentine temperatura ambianta pana cand veti dori sa o modificati. Avand precizie ridicata, va va asigura confortul de care aveti nevoie, in locuinta sau birou, dar si economie la facturile de energie.

1. Unde montam termostatul

Acesta este un produs care se monteaza la perete, intr-un loc vizibil si usor accesibil in vederea modificarii valorilor si a observatiei directe. Nu va sta langa aragaz sau alte surse de caldura, surse de frig, televizor, veioze, horn, ferestre, deoarece temperatura ambianta va sta la baza deciziilor de control ulterioare. Inaltimea optima este de 1,5m de la podea, intr-o zona cu circulatie naturala a aerului, deci nu in curent de aer. Termostatul se monteaza numai la interior. Pentru utilizare termostatul foloseste doua baterii (obligatoriu alcaline), de tip AA (R6 dupa vechiul standard). Pentru montarea aceasta, indepartati capacul, asa cum se vede in figura de mai jos. Fixati pe perete capacul cu cele 2 seturi de diblu-surub. Indepartati aparatoarea de la contactele releului si efectuati legatura electrica asa cum este descris la punctul 6.

2. Punerea in functiune

Dupa ce ati indepartat capacul se vede clar suportul de baterii si cablajul cu piesele electronice pe care nu trebuie sa le atingeti. Introduceti bateriile in locasul lor, conform indicatiei de polaritate. Pe afisaj va aparea in scurt timp temperatura ambianta. Daca nu apare nimic, trebuie sa aparati butonul de Reset cu un obiect nu foarte ascutit din material plastic sau lemn. Daca tensiunea de la baterii este scazuta, indicand faptul ca acestea sunt epuizate ori de proasta calitate, pe ecran apare indicatia bA. Dupa ce ati introdus corect bateriile si v-ati asigurat ca pe ecran apare temperatura din camera, montati la loc termostatul, de sus in jos, de la balamalele din plastic, catre susuburile de dedesupt. Strangeti (nu foarte tare), cu ajutorul unei surubelnite, cele doua suruburi. Stabiliti temperatura pe care o doriti in camera. Operatia se numeste setare si se efectueaza dupa cum urmeaza: Se apasa unul dintre butoanele + sau -. Pe afisaj apar cu intermitenta cuvantul SET si temperatura setata de fabrica sau ultima temperatura fixata de dvs. Din butoanele + sau – se fixeaza temperatura dorita, care va palpai in continuare timp de 15 secunde de la ultima comanda. Fixarea temperaturii se face din 0,5°C in 0,5°C, in intervalul 10-30°C. Valoarea temperaturii setate de fabricant este de 20°C. Termostatul compara temperatura ambianta cu cea setata de dvs. si va comanda releul, implicit centrala (sau aerul conditionat). Cand contactele de la releu sunt inchise, pe ecran apare HEAT (incalzire), adica legaturile 1 (NO) si 2 (COM) sunt validate. In aceasta stare, contactele 2 (COM) si 3 (NC), sunt deschise..

3. Reglaje

Aveti posibilitatea de a modifica sensibilitatea termostatului, unitatea de masura a temperaturilor, precum si modul de afisare al acestora. Sensibilitatea de comutare este de 0,2°C sau 0,3°C, reglabila dupa cum doriti. Din fabrica termostatul vine cu 0,2°C, dar o puteti schimba cu 0,3°C mutand jumperul 1 de pe cablaj de pe contactul dreapta-mijloc pe stanga-mijloc, asa cum se vede din desenul alaturat. Sensibilitatea de comutare reprezinta diferenta dintre temperatura de comutare si temperatura fixata de dvs. De exemplu, daca am fixat termostatul pe 20°C si sensibilitatea la 0,2°C, termostatul inchide circuitul catre centrala la 19,8°C si il deschide la 20,2°C. O sensibilitate ridicata va atrage dupa sine o temperatura constanta in camera, cupland si decupland mai des centrala. Pentru verificarea sensibilitatii de comutare folositi un termometru de precizie..

termostat-conter-t3

Selectarea unitatii de masura Termostatul este setat din fabrica sa afiseze temperatura in °C. Daca doriti afisarea in °F, mutati jumperul 2 de pe circuitul cu piese, de pe pozitia dreapta-mijloc, pe stanga-mijloc, asa cum este indicat pe fotografia de mai sus. Schimbarea afisarii din °C in °F nu modifica cu nimic sensibilitatea ori buna functionare a termostatului..

Reglarea afisajului Din fabrica termostatul este setat sa afiseze temperatura din camera (ROOM), adica jumperul 3 de pe placa cu piese este pe pozitia dreapta-mijloc. Daca doriti sa stiti care este valoarea setata de dvs., apasati scurt unul din butoanele + sau -. Temperatura setata apare cu intermitenta timp de 15 secunde, iar pe ecran cuvantul SET. Daca nu moficiati valorea, sau dupa modificare si scurgerea celor 15 secunde, termostatul va afisa din nou temperatura din camera. Daca jumperul 3 se muta pe pozitia stanga-mijloc, pe ecran se vor afisa alternativ, la interval de 4 secunde, atat temperatura ambianta, cat si cea setata. In acest fel veti avea posibilitatea sa cititi ambele valori de temperatura..

Regimul antiinghet Comutatorul termostatului are doua pozitii, asa cum se poate vedea si din imaginea alaturata. HEAT reprezinta regimul normal de lucru, iar * regimul antiinghet. In regimul antiinghet, temperatura este de 7°C, pentru a preveni inghetul instalatiei termice, implicit deteriorarea tubulaturilor si a componentelor centralei. Starea inchisa a releului este indicata pe afisaj cu simbolul *, iar reglajele descrise la punctul 3 raman valabile. Din dorinta de a economisi cat mai mult, releul ce inchide sau deschide circuitul este de tip bistabil, consuma curent numai cand se trece dintr-o stare de comutatie in alta. Pentru a se evita scurtcircuitele ori alte tipuri de accidente, contactii releului sunt protejati cu o placuta de plastic. Folositi un cablu electric de foarte buna calitate, pentru un contact electric ferm. Cablul electric trebuie dimensionat in functie de tensiunea din circuit. Sunt centrale termice care comuta la 24V si altele la 220V. Nu folositi cabluri electrice inadite, ori cu izolatia deteriorata. De calitatea legaturii electrice depinde buna functionare a centralei sau aerului conditionat. Din acest punct de vedere, va recomandam sa cereti sprijinul unui electrician sau a unui specialist in montajul centralelor termice sau aparatelor de aer conditionat..