TERMOSTAT DE AMBIENT CONTER CT3S

Termostatul de camera CT3W este adecvat pentru comanda unui aparat de incalzire sau de climatizare, fiind compatibil cu majoritatea cazanelor de incalzire centrala si aer conditionat comercializate in Romania si Uniunea Europeana, indiferent de tensiunea de comanda (24V sau 230V). Termostatul comanda aparatul de incalzire sau de climatizare astfel incat temperatura ambianta sa fie mentinuta constanta la valoarea dorita de dvs. Precizia mare a termostatului asigura CONFORT in locuinta sau biroul dvs., precum si ECONOMIE la cheltuielile cu energia. Termostatul este mobil, nu necesita legatura electrica prin cablu la cazan, el este un emitator care trimite semnale de radiofrecventa receptorului (un modul fix in legaturã directa cu cazanul de incalzire sau aparatul de aer conditionat).

Pentru un aparat de climatizare, legaturile sunt NC si COM. Atentie! Respectati conditiile impuse de producatorul aparatului de incalzire sau climatizare! Cu scopul economisirii bateriilor, releul este de tip bistabil, consuma curent numai cand comuta de la o stare la alta. Tensiunea de la bornele NO, COM si NC depinde de la cazan la cazan. Dimensionati cablul in functie de distanta pana la cazan, dar si in functie de tensiunea de comanda.

Receptorul primeste semnalele de la termostat si comanda pornirea sau oprirea, prin cablul electric conectat intre receptor si cazan sau aer conditionat. Termostatul poate comanda un aparat de incalzire sau de climatizare, dar, cu scopul simplificarii textului, vom folosi ter­menul de cazan. Termostatul poarta un numar de serie de fabricatie. Acelasi numar este trecut si pe receptor. Cu alte cuvinte termostatul (emitatorul) si baza (receptorul), sunt perechi. Emitatorul si receptorul sunt reglate din fabrica sa lucreze pe aceeasi frecventa si au acelasi cod de adresa, cu scopul de a comunica numai intre ele. Pentru a economisi energia bateriilor si a prelungi durata acestora de viata, termostatul nu emite permanent semnale, ci trimite receptorului comenzi cu o anumita periodicitate. Termostatul cu comanda in radiofrecventa este mobil. Din acest fapt rezulta cateva avantaje, si anume:

- nu necesita pozarea unui cablu electric, evitandu-se deranjul in cladire;

- permite gasirea, prin incercari, a locului optim de amplasare al termostatului;

- este adecvat situatiei in care destinatia lui se schimba, de pilda, ziua este folosit in sufragerie, iar seara este mutat in dormitor.

Raza de actiune este de aproximativ 50m in teren deschis si de aproximativ 30m intr-o cladire, fiind influentata de structura cladirii. Raza de actiune este mult redusa daca undele intampina structuri metalice, beton armat alte surse de radiatie electromagnetica (cuptoare cu microunde, module wireless, telecomenzi radio etc). Daca se intrerupe tensiunea de alimentare de la retea, receptorul va comanda decuplarea cazanului, care oricum nu poate functiona in lipsa curentului electric. Dupa ce reapare tensiunea retelei, termostatul si baza vor continua, derularea programului prescris. Butoanele de actionare ale termostatului sunt vizibile in fotografia de mai sus. Produsul este usor de exploatat, asa ca nu necesita cunostinte de specialitate. Citirea cu atentie a acestor instructiuni va va aduce satisfactia utilizarii sale in cele mai bune conditii.

Amplasarea termostatului Termostatul este mobil, dar este important sa ii gasiti locul potrivit in incapere. Temperatura pe care o sesizeaza va sta la baza deciziilor pe care le ia in comanda cazanului. Va lucra bine daca temperatura sesizata de el va fi reala si nu una influentata de o sursa de caldura sau de frig, cum ar fi un televizor, frigider, veioza, razele soarelui, horn, fereastra, ventilator sau usa de la intrare. Inaltimea optima este la 1,5m de la podea, in zona de circulatie naturala a aerului. Nu-l amplasati pe un perete exterior. Termostatul poate fi folosit in suportul lui sau montat pe perete.

Punerea in functiune Indepartati capacul din spate al termostatului prin slabirea celor 2 suruburi, ca in figura. Va fi vizibil suportul bateriilor si circuitul imprimat cu piesele electronice, pe care va rugam sa nu le atingeti. Introduceti doua baterii alcaline de tip LR6 (AA), in suportul lor, respectand polaritatea. Daca nu apar datele pe afisaj, actionati usor butonul RESET cu un obiect ascutit. Daca tensiunea bateriilor este scazuta, apare pe afisaj: bA. Remontati capacul din spate, pornind de la balamalele de sus catre in jos. Stabiliti temperatura pe care o doriti in incapere. Stabilirea tempeturii o numim setare si se face in felul urmator: apasati o data butonul + sau - . Pe afisaj apar cu intermitenta indicativul SET si valoarea care a fost setata de fabrica sau de dvs. Apasati butonul + sau - pana ce apare pe afisaj valoarea dorita. Aceasta palpaie. Dupa aproximativ 15 secunde dispare valoarea setata, semn ca aceasta a fost memorata si reapare valoarea existenta. Setarea temperaturii se face din 0,5 in 0,5°C, in domeniul 10 - 30°C. Valoarea setata de fabrica este de 20°C. Termostatul compara temperatura ambientala cu cea setata. Daca temperatura este mai mare decat cea existenta, termostatul comanda pornirea cazanului. Pe afisaj apare semnul HEAT.

Reglajele termostatului Utilizatorul are posibilitatea de a modifica sensibilitatea termostatului, unitatea de masura a temperaturii si modul de lucru al afisajului.

3.1 Sensibilitatea de comutare a termostatului este de 0,2°C sau 0,3°C, selectabila de dvs. Sensibilitatea termostatului stabilita de fabrica este de 0,2°C. Daca doriti sa modificati sensibilitatea la 0,3°C, mutati piesa de scurtcircuitare (jumper 1) de pe contactul electric din dreapta si mijloc, pe contactul din stanga si mijloc. (Vezi foto). Sensibilitatea de comutare reprezinta diferenta dintre temperatura reglata si temperatura la care termostatul cupleaza sau decupleaza cazanul. Daca termostatul este reglat pe sensibilitatea de 0,2°C si am setat temperatura la 20°C, atunci el cupleaza cazanul la o temperatura mai mica de 19,8°C si il decupleaza la o temperatura mai mare de 20,2°C. Sensibilitatea de 0,2°C asigura temperatura mai constanta in locuinta, dar cazanul va fi cuplat si decuplat mai des.

Atentie! Sensibilitatea de comutare a termostatului poate fi verificata numai cu un termometru de precizie, nu si prin citirea temperaturii afisate de termostat, precizia de masurare a temperaturii fiind de 0,5°C. Nu expuneti termostatul la variatii mari si rapide de temperatura!

3.2 Selectarea unitatii de masura (°C sau °F) Termostatul este reglat din fabrica sa afiseze temperatura in grade Celsius (°C). Daca doriti afisarea in grade Fahrenheit (°F), mutati jumperul 2 de pe contactul electric din dreapta si mijloc, pozitia reglata din fabrica, pe contactul din stanga si mijloc. Vezi fotografia de mai sus.

3.3 Reglarea afisarii Termostatul este livrat din fabrica astfel incat afisajul indica temperatura existenta in incaperea respectiva, apare indicativul ROOM (camera). Jumperul 3 este pe pozitia din dreapta, pe contactul din dreapta si mijloc. Daca in aceasta stare doriti sa stiti care este temperatura stabilita (setata), apasati butonul + sau - . Apare cu intermitenta, timp de 15 secunde, valoarea stabilita si cuvantul SET. Dupa aceasta reapare valoarea existenta. Daca jumperul este mutat in pozitia din stanga, pe afisaj vor aparea alternativ, la interval de 4 secunde, temperatura existenta (ROOM) si temperatura stabilita (SET). Apar alternativ si cuvintele ROOM si SET. Astfel aveti posibilitatea sa cititi ambele valori ale temperaturii.

Regimul antiinghet Comutatorul termostatului are 2 pozitii (vezi imaginea): HEAT pentru regimul normal de lucru si * pentru regimul antiinghet. In regimul antiinghet temperatura setata este stabilita din fabrica la valoarea fixa de 7°C. Daca temperatura ambianta este sub 7°C, termostatul comanda pornirea cazanului. Pe afisaj apare simbolulm*. Reglajele descrise la pct. 3 sunt valabile.<>

Schimbarea bateriilor Durata de viata a bateriilor este de cel putin 1 an. Bateriile trebuie schimbate atunci cand pe afisaj apare semnul bA. Deschideti capacul termostatului, asa cum este descris in pct. 2, folositi baterii alcaline si respectati polaritatea. Dupa schimbarea bateriilor verificati temperatura setata. Daca actionati butonul RESET, temperatura setata se pierde si termostatul va lucra dupa valoarea setata din fabrica: 20°C.

Receptorul va fi montat in interiorul cladirii, ferit de umezeala, dar nu in interiorul cazanului! Conexiunile electrice vor fi realizate de un specialist, cu scopul evitarii electrocutarii. Slabiti cele 2 suruburi din partea de jos a receptorului, fara sa le scoateti. Separati receptorul de placa lui de baza. Fixati placa de baza pe perete. Indepartati eticheta de carton de pe borne, pentru a asigura contact electric perfect intre conductori si borne. Bornele sunt insemnate pe plastic cu semnele N, L, 1, 2, 3. Receptorul trebuie alimentat cu tensiune electrica de 220Vca, de la retea.

Recomandam alimentarea receptorului cu conexiuni electrice fixe (permanente), dintr-o doza electrica de perete. Nu este indicata alimentarea printr-o fisã introdusa intr-o priza electrica, datorita posibilitatii intreruperii accidentale a alimentarii si, prin aceasta, scoaterii din functiune a termostatului. Puterea consumata este de 6W. Nulul retelei se va conecta la borna N, iar linia, (faza) la borna L. Este indicat sa fie intercalat un intrerupator pe alimentarea receptorului, care permite oprirea alimentarii cand termostatul nu este folosit un timp indelungat. Receptorul are un releu de iesire cu 3 puncte de conexiune fara potential electric: 1 (NO), 2 (COM) si 3 (NC). Conectati cele 2 fire ale cablului electric al aparatului comandat la bornele 1 (NO) si 2 (COM) daca aparatul este de incalzire, respectiv 2 (COM) si 3 (NC) daca este de climatizare.

ATENTIE! Respectati in toate cazurile instructiunile producatorului aparatului de incalzire sau de climatizare!

Tensiunea care se va regasi pe bornele 1, 2, sau 3 depinde numai de aparatul comandat. Cablul se va alege in functie de tensiune, izolatia trebuie sa fie corespunzatoare. Lungimea cablului nu este importanta, receptorul poate fi amplasat langa aparat sau la distanta. Daca situatia impune ca termostatul sa fie mai departe de cazan decat raza de actiune, iar receptia devine nesigura, amplasati receptorul la distantã mai mare de cazan, folosind un cablu mai lung. Distanta de la termostat la cazan va putea fi astfel marita la suma lungimii cablului si a razei de actiune. Atentie la cablul dintre receptor si cazan! Comanda cazanului se face de regula la curenti slabi. Un cablu de forta, pozat paralel cu acesta, la distanta mai mica de 30cm (de ex. chiar cablul de alimentare a receptorului cu 220V), poate genera perturbatii. In cazul in care nu se poate evita pozarea paralela a acestor cabluri, este recomandata utilizarea cablurilor ecranate.

6.1 Punerea in functiune Alimentati receptorul cu tensiunea electrica de 220V, 50Hz. LED-urile rosu si verde se vor aprinde pentru scurt timp. Asteptati ca circuitele de radiofrecventa sa se activeze. Puteti face o proba: apasati butonul + pana ce temperatura urca cu 2-3 grade peste cea ambianta. Pe afisaj, dupa cateva momente, va aparea indicativul HEAT. Daca veti privi spre receptor, LED-ul rosu trebuie sa se aprinda, semn ca a fost receptionata comanda. Daca receptorul nu a sesizat comanda, sistemul are nevoie de un nou acord. Reacordarea emitatorului cu receptorul. Actinati butonul M/A al receptotului pana ce LED-ul verde incepe sa palpaie. Trebuie sa tineti apasat aprox. 10 secunde. Desfaceti termostatul si apasati butonul LEARN de pe circuitul cu piese, asa cum se observa si din figura. Tineti apasat pe butonul LEARN pana ce LED-ul verde de la receptor nu mai palpaie. Acest lucru inseamna ca emitatorul si receptorul au un nou cod de comunicare. Retineti ca in cazul unei pene de curent, codul nu se pierde.

Atentie! Apasarea mai mult de 10 secunde a butonului LEARN atrage dupa sine generarea unui nou cod, pe care receptorul nu-l va intelege daca in prealabil nu am efectuat pasii de mai sus. Evitati, deci, apasarea butornului LEARN de pe termostat, precum si apasarea butonului M/A de pe receptor, fara vreun motiv bine intemeiat!

6.2 Testarea razei de actiune Cu ajutorul butoanelor + si – se poate verifica daca receptorul este in raza de actiune a termostatului (emitatorului). Actionati butonul + pentru a ridica temperatura setata. In acest moment termostatul comanda cuplarea cazanului. Pe ecranul termostatului trebuie sa apara HEAT. Pe receptor cuplarea este sesizata prin aprinderea LED-ului rosu, iar contactele NO si COM sunt inchise. Micsorati acum temperatura din butonul – sub valoarea temperaturii ambiante. Termostatul va comanda oprirea cazanului, de pe afisaj dispare HEAT, LED-ul rosu se stinge, iar contactele NC si COM sunt inchise. Daca de pe ecran dispare HEAT, dar pe receptor LED-ul rosu ramane aprins, inseamna ca ati iesit din raza de actiune a emitatorului, caz in care va recomandam sa micsorati distanta dintre cele doua componente.

6.3 Regimul manual Butonul MANUAL de pe receptor permite camanda manuala. Apasand MANUAL, LED-ul verde se aprinde, receptorul nu mai asculta de comenzile termostatului si asteapta comenzi direct de la dvs. Apasand butonul M/A pentru a schimba cele doua stari, de comutare sau necomutare a cazanului. LED-ul rosu aprins semnalizeaza faptul ca legatura cu cazanul a fost efectuata (NO si COM inchis). Daca doriti sa reveniti la regimul AUTOMAT, apasati din nou MANUAL. LED-ul verde se stinge si receptorul va „asculta” de comenzile termostatului.

6.4 Evitarea interferentelor In general termostatul este deranjat de telefoanele mobile, aparetele radio, telecomenzi etc. Exista cazuri cand si un alt aparat cu radiofrecventa sa creeze interferente, implicit perturbatii in buna functionare a tandemului emitator-receptor. In acest caz este necesara operatiunea de reacordare descrisa amanuntit la punctul 6.2. Aceeasi operatiune se impune si in cazul in care intr-o cladire se gasesc mai multe C3RF, cu scopul de a nu interfera unele cu altele.