TERMOSTAT DE AMBIENT CONTER CT7W

Termostatul de camera CT7W este adecvat pentru comanda unui aparat de incalzire sau de climatizare, fiind compatibil cu majoritatea cazanelor de incalzire centrala comercializate in Romania si Uniunea Europeana, indiferent de tensiunea de comanda (24V sau 230V). Termostatul comanda aparatul de incalzire sau de climatizare astfel incat temperatura ambianta sa fie mentinuta constanta la valoarea dorita de dvs. Precizia mare a termostatului asigura CONFORT in locuinta sau biroul dvs., precum si ECONOMIE la cheltuielile cu energia. Termostatul este mobil, nu necesita legatura electrica prin cablu la cazan, el este un emitator care trimite semnale de radiofrecventa receptorului (un modul fix in legaturã directa cu cazanul de incalzire). Receptorul primeste semnalele de la termostat si comanda pornirea sau oprirea cazanului prin cablul electric conectat intre receptor si cazan.

Termostatul poate comanda un aparat de incalzire sau de climatizare, dar, cu scopul simplificarii textului, vom folosi termenul de cazan. Termostatul poarta un numar de serie de fabricatie. Acelasi numar este trecut si pe receptor. Cu alte cuvinte termostatul (emitatorul) si receptorul, sunt perechi. Termostatul emitator si receptorul sunt reglate din fabrica sa lucreze pe aceeasi frecventa si au acelasi cod de adresa, cu scopul de a comunica numai intre ele. Pentru a economisi energia bateriilor si a prelungi durata acestora de viata, termostatul nu emite permanent semnale, ci trimite receptorului comenzi cu o anumita periodicitate. Termostatul cu comanda in radiofrecventa este mobil. Din acest fapt rezulta cateva avantaje, si anume:

- nu necesitã pozarea unui cablu electric, se evita deranjul in cladire;

- permite gasirea, prin incercari, a locului optim de amplasare al termostatului;

- este adecvat situatiei in care destinatia lui se schimba, de pilda, ziua este folosit in sufragerie, seara este mutat in dormitor. Raza de actiune este de aproximativ 50m in teren deschis si de aproximativ 30m intr-o cladire, fiind influentata de structura cladirii. Raza de actiune este mult redusa daca undele intampina structuri metalice, beton armat etc. Daca se intrerupe tensiunea de alimentare de la retea, receptorul va comanda decuplarea cazanului, care oricum nu poate functiona in lipsa curentului electric. Dupa ce reapare tensiunea retelei, termostatul si receptorul vor continua, dupa cateva minute, derularea programului prescris. Butoanele de actionare ale termostatului sunt vizibile in fotografia de pe coperta. Este usor de exploatat, deci nu necesita cunostinte de specialitate. Citirea cu atentie a acestor instructiuni va va aduce satisfactia utilizarii in cele mai bune conditii a produsului de fata.

Amplasarea termostatului Termostatul este mobil, dar este important sa ii gasiti locul potrivit in incapere. Temperatura pe care o sesizeaza va sta la baza deciziilor pe care le ia in comanda cazanului. Va lucra bine, daca temperatura sesizata de el va fi reala si nu una influentata de o sursa de caldura sau de frig, cum ar fi un televizor, frigider, veioza, razele soarelui, horn, fereastra sau usa de la intrare. Inaltimea optima este la 1,5m de podea, in zona de circulatie naturala a aerului. Nu-l amplasati pe un perete exterior. Termostatul poate fi folosit in suportul lui sau montat pe perete. Consultati specialistul dvs. de instalatii, daca radiatoarele sunt prevazute cu robineti cu cap termostatat.

Sensibilitatea de comutare reprezinta diferenta dintre temperatura reglata si temperatura la care termostatul comuta, cupleaza sau decupleaza cazanul. Sensbilitatea termostatului este de 0,2°C. Adica daca fixam, de exemplu, temperatura ambianta la 20°C, termostatul va inchide circuitul la o temperatura mai mica de 19,8°C si-l va deschide la o temperatura mai mare de 20,2°C. Sensibilitatea de comutare poate fi verificata numai cu un termometru de precizie, nu si prin citirea temperaturii de pe termostat, deoarece precizia de afisare este de 0,5°C. Astfel, termostatul afiseaza rotunjit 20,0°C, cand temperatura este de 20,0°C si 20,4°C, respectiv afiseaza 20,5°C pentru domeniul 20,5°C-20,9°C.

Functia antiblocare pompa Cu scopul prevenirii blocarii pompei, la ora 0 si 00 minute, termostatul comanda pornirea cazanului pentru un minut. Comanda este data numai in cazul cand timp de 24 ore, termostatul nu a mai dat comanda de pornire.

Punterea in functiunea, schimbarea bateriilor, reglarea orei si a zilei

Indepartati capacul din spate al termostatului apasand usor cu o surubelnita, varful clemei, asa cum se vede si in figura;

Va fi vizibil suportul bateriilor si circuitul imprimat cu piesele electronice, pe care va rugam sa nu le atingeti.- Introduceti 2 baterii alcaline de tip AA (R6), in suportul special conceput, tinand cont de polaritate. Remontati capacul termostatului pornind de la balamalele de jos, pentru ca relelul sa fie conectat la partea electronica. Pe afisaj apar cu intermitenta datele. Daca datele nu apar sau nu sunt afisate continuu, apasati butonul de RESET, sau repuneti bateriile in locas. Daca tensiunea bateriilor este scazuta, pe afisaj apare semnul “indicator baterie scazuta”. Termostatul trebuie sa stie ziua, ora si minutul. Introducerea acestor date se numeste SETARE si se realizeaza cu ajutorul butoanelor DAY, + si -. Apasati DAY, apar pe ecran doar ora, minutele si cu intermitenta zilele saptamanii. Valoarea care apare cu intermitenta se poate modifica cu ajutorul butoanelor + si -. Apasand butonul + sau – se ajunge la numarul zilei curente (1-luni, 2-marti s.a.m.d.). Aceste butoane se apasa de mai multe ori in vederea obtinerii valorii dorite.Valoarea se modifica rapid daca butonul este actionat continuu mai mult de 3 secunde. Mergeti mai departe cu setarea apasand butonul DAY. Va palpai ora, apoi minutele. Reglajul acestora se face tot din butoanele + si -. La sfarsit aparati SET pentru validarea datelor sau nu aparati nimic, timp de 15 secunde.

Programarea Termostatul poate fi programat pe durata unei saptamani. El va functiona automat, respectand ciclic programul stabilit. De exemplu, daca doriti de la ora 7 si 10 minute, 20,5°C pe timpul zilei, si de la ora 22 si 40 minute, 18°C noaptea, inseamna ca aveti doua perioade de timp la 24 ore. Programul zilei consta in acest caz din cele 2 perioade. Programarea inseamna sa introduceti in termostat aceste date, adica introducerea orei de inceperea perioadei si temperatura dorita. Programul unei zile este compus din max. 6 perioade (P1, P2, P3, P4, P5 si P6), cu 6 valori diferite de temperatura. Termostatul vine din fabrica cu un program prestabilit, acelasi pentru fiecare zi a saptamanii, care arata astfel:

Programul mai este reprezentat si prin diagrama urmatoare:

Puteti modifica oricand acest program, dupa preferintele dvs. Puteti alege 6 temperaturi diferite pe o singura zi, iar zilele pot diferi ca programe unele de altele. Temperaturile se pot repeta si zilnic. Daca doriti repetarea unui program pe mai multe zile, este suficient crearea sa pentru una din zile, si pe care il vom numi program model si pentru repetitia sa pe alte zile vom utiliza butonul COPY, conform indicatiilor de la paragraful 3.2.

3.1. Programarea detaliata Apasati butonul SET pentru revenirea la starea initiala. Incepeti programarea tinand apasat butonul SET in acelasi timp cu butonul PROG. In partea superioada a ecranului apar cu intermitenta zilele saptamanii (1,2,4,5,6,7). Din butoanele + si – selectati toate zilele saptamanii sau doar pe una din ele, dupa cum palpaie indicativul. a. apasati butonul PROG pentru confirmare. Apare P1, ora, minutele si temperatura. Ora palpaie. Cu butoanele + si – setati ora la care doriti sa inceapa perioada P1. Reglajul se face din 10 in 10 minute.

b. Apasati butonul PROG. Temperatura corespunzatoare perioadei P1 incepe sa palpaie. Cu butoanele + si – setati temperatura dorita. Temperatura poate fi reglata cu pasi din 0,5 in 0,5°C. Apasati butonul PROG pentru confirmare si trecere la perioada urmatoare (P2). Se repeta pasii pentru setarea celorlalte perioade. Dupa introducerea temperaturii si la P6, apasand PROG repetat se pot vizualiza setarile efectuate. Prin apasarea butonului SET se valideaza programarea.

Copierea programelor de pe o zi pe alta Apasati butonul SET pentru revenirea in starea initiala. Activati regimul de copiere apasand mai mult de 5 secunde botunul COPY. Pe afisaj apare semnul COPY, iar ziua de luni (1), va palpai. Cu ajutoul butoanelor + si – selectati ziua al carei program doriti sa-l copiati in memoria temporara, (de ex. 2) – il vom numi program model. Apasati butonul COPY pentru a transfera programul selectat, palpairea zilei se opreste, semnul COPY ramane vizibil. Din butoanele + si – selectati ziua unde doriti sa copiati programul (de ex. 3). Prin apasarea butonului COPY se realizeaza copierea programului. Daca doriti copierea programului si pe o alta zi, selectati ziua respectiva din butoanele + sau -, dupa care apasati din nou butonul COPY. Apasati butoul SET pentru a iesi din copiere. Acest lucru se realizeaza si automat daca timp de 15 secunde nu atingeti niciun buton. Pentru a reproduce programul altei zile (alt program model), este necesar sa iesiti si apoi sa reveniti in regimul de copiere. Cum se procedeaza daca nu se doreste 6 perioade intr-o zi? Daca doriti, de exemplu, numai 2 perioade intr-o zi (reprezentate in diagrama de mai jos, de la 7 si 10 minute 20,5°C pe timpul zilei si de la ora 22 si 40 minute 18°C noaptea, cum veti sterge celelalte 4 perioade? Simplu! Veti folosi numai perioada P1 si perioada P6. Programati pentru P1 20,5°C, de la 7 si 10 minute, pentru P2 aceeasi temperatura. La fel si pentru P3, P4 si P5, iar pentru P6, de la ora 22:40, 18°C.

Verificarea programului Apasati butonul PROG si va pare P1, cu ora de incepere a perioadei si temperatura aferenta. Nu palpaie nimic. Apasand din nou PROG, apare P2. In acest mod verificati toate cele 6 perioade. Din butoanele + sau – se ptrece la verificare altei zile. Programele pot fi sterse daca se apasa butonul RESET. In acest caz, termostatul revine la setarile initiale, adica cele de fabrica.

Modificarea temporara a temperaturii Exista 4 moduri de schimbare a temperaturii programate:

4.1 Modificarea temperaturii pana al urmatoarea perioada De exemplu, ati sosit mai devreme acasa si doriti o temperatura superioara. Apasand butonul + veti modifica in ordine crescatoare temperatura pana ajungeti la cea dorita de dvs. pe ecran va aparea simbolul "indicator functionare in regim manual". Termostatul va inchide circuitul, comandand cazanului pornirea. Acest lucru va fi semnalizat vizual pe ecranul termostatului cu simbolul "indicator functionare cazan". Acest regim manual va fi activ pana la urmatoarea perioada de timp programata. Afisajul va arata atat ora cutenta, cat si intervalul pana la urmatoarea perioada de timp. La scurgerea acestui timp de pe ecran va disparea semnul "indicator functionare in regim manual", iar termostatul va intra in regimul de lucru programat. Daca v-ati razgandit si doriti programul initial, apasati SET.

4.2 Modoficarea temperaturii pentru 1...9 ore (Party program) Apasati butonul + sau – pentru a obtine in regim manual temperatura dorita. Apasati butonul DAY, apare simbolul "indicator regim manual pe durata determinata" si cifra 1, care indica numarul de ore cat va dura programul. Apasati DAY de mai multe ori pentru a scrie numarul de ore dorite. Dupa scurgerea acestui timp de pe ecran va disparea simbolul "indicator regim manual pe durata determinata", iar termostatul isi va continua programele setate. Daca doriti sa reveniti la programul de lucru automat, inainte de scurgerea perioadei manuale, apasati butonul SET.

4.3 Modificarea temperaturii pentru 1...99 zile (Regim concediu) De exemplu doriti sa plecati in concediu iarna, sa zicem 10 zile si doriti nu 20°C, in casa, ci 12,5°C, apasati butonul HOLD si tineti-l apasat mai mult de 2 secunde, pana apare "indicator regim manual pe durata determinata". In locul orei va aparea d:01, care reprezinta numarul de zile. 01 palpaie. Apasand butonul + veti obtine numarul de zile dorit. Afisajul va arata alternativ ora exacta, respectiv cate zile va dura programul ajustat de dvs. La scurgerea respectivului interval, de pe ecran va disparea simbolul "indicator regim manual pe durata determinata" , iar termostatul va reveni la setarile anterioare. Anularea regimului concediu se face apasand butonul SET, termostatul revenind imediat la programarea initiala.

4.4. Modificarea temperaturii pana la urmatoarea interventie (Regimul „Bunica”) Se apasa butonul. Langa valoarea temperaturii astfel setate, apare pe ecran simbolul "cheie". Manevrati butoanele + sau – pentru obtinerea valorii de temperatura dorita. Termostatul va lucra la aceasta temperatura pana la o noua interventie. Daca doriti schimbarea temperaturii si mentinerea regimului, manevrati butoanele + sau –. Iesirea din acest program este similara cazurilor precedente: se apasa butonul SET si termostatul revine imediat la modul de lucru automat.

Iluminarea afisajului Se apasa butonul LIGHT. Afisajul va fi iluminat timp de 10 secunde. Daca actionati vreun buton, iluminatul se va stinge dupa 10 secunde dupa ce ati eliberat repsectivul buton. Un iluminat mai lung duce la cresterea consumului electric al termostatului, implicit la uzura rapida a bateriilor.

Schimbarea bateriilor Durata de viata a bateriilor trebuie sa fie de un an, in cazul cand folositi baterii de marca si obligatoriu alcaline. Bateriile se vor schimba atunci cand pe ecran va aparea simbolul "indicator bateria slaba". Se deschide capacul termostatului, asa cum este descris la punctul 2 si se inlocuiesc bateriile uzate cu cele noi, repectand polaritatea. Schimbarea bateriilor trebuie urmata de setarea zilei, orei si minutului. Daca actionati butonul RESET, termostatul va pierde toate datele, inclusiv programele setate si se va intoarce la cel de fabrica.

7 Receptorul se monteaza numai la interior, dar sub nicio forma in interiorul cazanului, ori pe carcasa acestuia. Conexiunile electrice vor fi efectuate cu maxima atentie, de catre un personal specializat. Slabiti cele 2 suruburi din partea de jos a receptorului, fara sa le scoateti. Separati receptorul de placa lui de baza. Fixati placa de baza (spatele aparatului), de perete, cu ajutorul celor doua dibluri ce insotesc pachetul. Indepartati eticheta de carton de pe contacti si efectuati legaturile elecrice in conformitate cu cerintele aparatului. Pentru cazan de incalzire legati contactii la NO si COM, iar pentru aparat de racire, la COM si NC. Leagurile la 220V se realizeaza din contactii L si N, unde L este faza, iar N este nulul. Pentru o buna functionare a aparatului, va rugam sa respectati alimentarea faza la faza, nul la nul, de asemenea, intercalarea pe circuit a unui intrerupator, pentru oprirea receptorului la sfarsitul sezonului. Recomandam legarea receptorului de la o doza, ori din instalatia electrica a cazanului, pentru a evita o decuplare accidentala a tensiunii, si implicit a intreruperii legaturii cu emitatorul.

7.1 Punerea in functiune a receptorului Alimentati receptorul cu tensiunea de retea (230Vca 50Hz). Asteptati cateva minute ca circuitele de radiofrecventa sa se activeze. Faceti o proba apasand de mai multe ori buntonul + al emitatorului, pana ce temperatura afisata creste cu cateva grade peste cea ambientala. Urmariti daca pe afisajul emitatorului apare simbolul „indicator functionare cazan”. In mod normal pe receptor trebuie sa se aprinda LED-ul rosu, semn ca semnalul de la emitator a ajuns. Daca nu se intampla acest lucru sistemul trebuie reacordat. Pentru aceasta tineti apasat butonul M/A pana ce LED-ul verde incepe sa palpaie (tineti apasat aprox. 10 sec.). Din butoanele emitatorului, procedati astfel: tineti apasat simultan SET si DAY pana ce LED-ul verde de pe receptor se stinge (tineti apasat aprox. 10 sec.). In acest mod receptorul a memorat noul cod, care nu se va pierde in cazul unei pene de curent.

7.2 Testarea razei de actiune Butonul TEST va ajuta sa verificati raza maxima de actiune dintre emitator si receptor. Apasati butonul timp de 2 sec. Termostat va emite timp de 2 minute semnale de cuplare si decuplare, la intervale de 5 sec.

7.3 Regimul manual Butonul MANUAL permite trecerea in modul manual al receptorului. Apasand butonu, LED-ul verde se aprinde, receptorul nu mai asculta de comenzile emitatorului si asteapta comanda de la dvs. Din butonul M/A cuplati sau decuplati cazanul. Daca apasati din nou MANUAL, receptorul revine la comanda automata.

Programarea pe scurt

Setarea zilei, orei si minutului, cu butoanele DAY, + si –. Apasati si tineti apasat SET concomitent cu PROG. Fixati parametrii cu + si . La final apasati SET. Verificare programelor se face apasand PROG, iar copierea programelor cu COPY. Regimul manual se realizeaza din butoanele + sau -. Manual 1: apasati + sau -. Va tine pana la urmatoarea perioada. Manual 2: apasati + sau – si DAY. Tine de la 1 la 9 ore. Manual 3: apasati + sau – si 2 sec. HOLD. Tine de la 1 la 99 zile. Manual 4: apasati + sau – si HOLD scurt. Tine pana la o noua interventie.